La Policia Nacional ha detingut a Alacant a 18 presumptes membres d’un grup organitzat dedicat a la simulació de almenys 15 accidents de trànsit per a estafar asseguradores mitjançant el cobrament indegut d’indemnitzacions. Segons explica el Diario Información, amb aquests suposats delictes varen aconseguir estafar més de 120.000 euros els últims cinc anys, dels quals 76.000 euros corresponen a indemnitzacions per les lesions fingides i la resta a despeses mèdiques i de reparació de vehicles, les dades facilitades per fonts policials, que inclouen a la trama als membres d’una família i amics.

Les indagacions varen començar el passat mes d’octubre pel Grup de Delinqüència Econòmica de la UDEF de la Comissaria Provincial d’Alacant. La denúncia va ser presentada per una agència de detectius que va rebre l’encàrrec d’una asseguradora d’investigar dos accidents de circulació que infonien sospites de veracitat per determinades contradiccions. La Policia Nacional va comprovar que les persones implicades havien participat en altres 13 sinistres durant els últims cinc anys.

Segons explica el diari, els investigadors policials varen comprovar que un dels 18 detinguts era el prenedor de les assegurances de sis vehicles implicats que figuraven en múltiples sinistres de trànsit i els propietaris dels quals eren diferents membres de l’organització, tots ells units per vincles de parentiu o amistat. A més, diferents informes pericials han acreditat la falsedat d’alguns accidents dels que varen donar part a les asseguradores, la suposada gravetat dels quals no es corresponia amb els danys reals als vehicles.

Segons la Comissaria Provincial, el ‘modus operandi’ era similar als accidents investigats: primer simulaven l’accident i acudien a serveis d’urgències mèdiques on deien que tenien forts dolors a causa de les col·lisions. D’aquesta manera obtenien un comunicat mèdic amb el suposat dolor; després, reclamaven la indemnització per les lesions.

Els investigadors també remarquen que els detinguts acostumaven a informar a les companyies que els vehicles anaven ocupats per cinc persones amb l’objectiu d’aconseguir majors indemnitzacions. També els ha cridat l’atenció el fet que alguns dels accidents coincidissin amb el mateix fet de la contractació amb la data de contractació de l’assegurança o que ocorreguessin dos sinistres el mateix dia.

Amb la finalitat que el frau passés com més desapercebut millor, els implicats plantejaven a les asseguradores acords extrajudicials que, si bé podrien suposar una rebaixa en la indemnització, evitaven qualsevol tipus de procediment judicial.