Com acabar d’una vegada per sempre amb els vehicles, la contaminació i els embussos.
Llegeixo en una pàgina d’internet que, Uber ha invertit 300mill $ en Volvo, per desenvolupar el vehicle autònom i fer-ho circular per Pittsburgh, recollint passatgers i transportant-los per la ciutat. Ara com ara, van dos enginyers de la companyia dins, un que recull dades i un altre prest a conduir si fos necessari (de moment les lleis de Pennsylvania no permeten que el vehicle circuli sense conductor).
A una altra pàgina llegeixo que la mateixa empresa, Uber, ha començat a oferir tarifes planes de 2$ per viatge dins de determinades àrees urbanes. Ho presenten també en format de pack de 20 o 30 viatges a 1$ el viatge.

Quina barbaritat! Em dic, com podran fer això sense perdre diners. I un pensament acudeix amb la solució: utilitzant vehicles sense conductor (els que preparen amb Volvo), segurament elèctrics (amb menor consum) i que funcionaran les 24h del dia, 12 mesos a l’any, parant solament per a manteniment.

Gairebé estic desitjant que ho engeguin a la meva ciutat. Em venc el cotxe immediatament. Deixo de pagar el cost de compra, el combustible, el manteniment, l’impost de circulació, la plaça de garatge a casa i en l’oficina o el pagament de la zona blava, les multes i, clar, com no, també el segur.

Posem l’esdeveniment a gran escala i obtindrem ciutats amb menys circulació, menor contaminació, major comoditat i rapidesa en els desplaçaments, menors costos d’aquests desplaçaments i… moltes menys pòlisses d’assegurança venudes pels mediadors. Perquè no crec que aquests grans “flotistas” vagin a contractar les assegurances amb un mediador. Segurament tractaran directament amb les asseguradores o grans distribuïdors.
Recentment, un directiu de Allianz explicava que estaven en un projecte, ja en marxa, pel qual determinats grans usuaris (en aquest cas Mercedes amb un xarxa de vehicles urbans a la disposició de qualsevol usuari) es connecten i es descarreguen certificats d’assegurança per a un o diversos viatges, per a un o diversos dies, etc. El mateix està fent AXA amb Bla, Bla Car.

 

Però en aquesta carrera hi ha molts més actors que Uber. Està Google en proves a Califòrnia i Nevada i, per exemple, NuTonomy que, a Singapur, s’ha avançat a Uber i ja ha posat en circulació taxis autònoms. No és un anunci, ni un truc. És real, ja circulen. El mateix succeeix a Hèlsinki, on uns petits autobusos ja circulen per dins de la ciutat i, encara que ara com ara ho fan molt a poc a poc, sens dubte milloraran.
Uber ha comprat també OTTO, una petita empresa creada per ex treballadors de Google per desenvolupar camions autònoms. Imagineu camions carregant-se solament en les terminals i circulant sense conductor, tot el dia, a tota hora, tot l’any sense parar.

 

Pobre BMW! i el seu eslògan “t’agrada conduir”. En un futur (no llunyà) no conduirà ningú, ho faran les màquines per nosaltres.
¿Qui farà les assegurances?, ¿On quedaran les benzineres?, ¿Que se’n farà dels pàrquings?

¿Quants llocs de treball es perdran?