RISCOS/REPTES A QUÈ S’ENFRONTEN LES EMPRESES EN EL 2017

Molts son els fòrums que analitzen els riscos que afectaran a les empreses en aquest any 2017 i tot i que cada un d’ells té la seva proposta, els que exposem a continuació semblen ser els mes acceptats per la majoria

  1. La ciberseguretat: és evident que els ciberatacs han substituït la delinqüència habitual i van a seguir en l í nia ascendent, de manera que les inversions en protecció en aquest tema són imprescindibles si no volem exposar-nos a pèrdues econòmiques importants i tot i la pèrdua del propi negoci.

 

  1. Els riscos de la transformació digital. Les inversions en diners, temps i formació que les empreses deuran fer si no es volen veure afectades per un retard tecnològic. Però compte!, a la velocitat que es mou la tecnologia  podria ocórrer que invertíssim en tecnologia obsoleta o equivocada.

 

  1. El trasllat del coneixement i / o la retenció d’empleats clau. Cal començar a moure en l’entorn del que s’anomena “big data”. La informació que gestiona una empresa i el coneixement que posseeix no es poden desaprofitar. Caldrà invertir en sistemes que ens permetin això. També s’aplica aquí l’anomenada “gesti ó del talent” que tan de moda està. Si hi ha talent a l’empresa, cal invertir en ell i conservar-lo. Si no, cal buscar-lo i formar-lo. També cal saber moure’s en aquest entorn per treballar-los adequadament.

 

  1. L’auge de la robòtica i les seves possibles conseqüències. Aquest és un plantejament una mica més a llarg termini, però que hem de començar a tenir en compte. Substituirà llocs de treball a la nostra empresa o no ?, serem capaços de readaptar als nostres empleats en altres tasques o haurem de acomiadar?, quins són els costos socials i econòmics de tot això?

 

  1. La ètica i política antifrau a l’empresa. Tot i que cada d í a està més de moda la responsabilitat social corporativa, la “transparència”, l’ésser ecològics i solidaris, moltes vegades sembla més un posat que una realitat. En qualsevol cas, si no aconseguim ser-ho de veritat, la nostra societat, la nostra manera de vida serà insostenible. Prenguem les mesures adequades.

 

  1. I també en els aspectes relatius a la salut en tots els seus àmbits. Cada d í a augmenta la consciència de la cura de la salut: la multitud de carreres populars que existeixen, l’auge dels gimnasos, la dieta sana, fora estrès. Moviments com el slow food o el sustainable foods, els productes o%, baixos en greixos, els moviments contra els productes transgènics i les nombroses aplicacions (apps) que controlen la nostra activitat física diària, són mostres clares de la preocupació ó que hi ha entre la població  i que, per força afecta les nostres empreses, bé com a treballadors d’elles, bé com a clients.