CONTRACTAR UNA ASSEGURANÇA DE LLAR

EN QUÈ HAIG DE FIXAR-ME PER CONTRACTAR UNA ASSEGURANÇA DE LLAR

Encara que ni totes les assegurances de llar, ni totes les llars són iguals, a l’hora de contractar una assegurança tenen moltes similituds, per la qual cosa aquesta informació en 4 passos et servirà para gairebé tots ells.

 

1.- Tenir un corredor de confiança. Ell t’explicarà tot els que necessitis saber i podrà facilitar-te diversos projectes de diferents asseguradores, la qual cosa és absolutament necessària perquè puguis comparar i veure quina et convé més.

 

2.- Facilitar sempre dades correctes.

 • És molt important que l’adreça de l’habitatge sigui clara i correcta (no és el mateix 2on-3ª que 3er-2ª, o l’escala A que la B, o plaça que carrer, encara que de vegades, tinguin el mateix nom).
 • Indicar si l’habitatge és de propietat o de lloguer; si qui viu en ella és el propietari o l’inquilí; si és principal, secundària o de vacances.
 • Si és un pis, casa adossada o aïllada (xalet), habitatge rural, o està feta de materials resistents al foc o de fusta.

 

3.- Com calcular el valor a assegurar.

 • Per a l’edifici: assegura’t de conèixer els m² construïts, el nombre d’habitacions de la casa, la data de construcció i la ubicació exacta. Això ajudarà al teu corredor a conèixer el valor de reconstrucció de l’habitatge, que és el valor que has d’assegurar. No s’assegura pel valor de la hipoteca, ja que en ell s’inclou el valor comercial i el del sòl, coses que no són assegurables. Pot ser que el nostre habitatge (edifici) ja estigui assegurat per una pòlissa de comunitat. És important tenir una còpia d’aquesta pòlissa ja que el nostre segur no ha de duplicar les cobertures i ha de complementar aquelles garanties que, en la pòlissa de comunitat, no existeixin o no estiguin ben resoltes.
 • Per al contingut: fes una valoració orientativa de tots els objectes mobles, a preus de compra actualitzats, que és el valor al que s’indemnitzen la majoria de les assegurances de llar. Tal vegada pugui ajudar-te aquesta plantilla que hem creat. Descarrega-te-la.
 • Per a tot: declara correctament les proteccions existents (alarma, porta blindada, etc.); l’existència de trasters o altres elements com a piscines, jacuzzis, tanques o altres instal·lacions annexes; si tens gossos de raça perillosa.

 

4.- Sol·licitar, almenys, projectes de 3 asseguradores diferents i verificar:

 • Les definicions: cada asseguradora pot descriure de manera diferent què s’assegura com a continent o com a contingut (p.e.: els mobles de cuina fixos poden ser en una companyia continent i en una altra contingut). El mateix succeeix amb els objectes de valor (catifes, quadres, col·leccions, etc.) o les joies.
 • Les cobertures: les principals diferències entre asseguradores les trobaràs en: danys per aigua, danys elèctrics, atracament fora de l’habitatge, danys estètics, protecció jurídica i cobertures de Tot Risc. Llegeix les cobertures.
 • Els valors: revisar que estiguin correctes i responguin a la realitat i a les nostres necessitats.

 

Advertiments:

 • Si es declaren mesures de seguretat, cal tenir-les i que funcionin correctament quan no s’està en l’habitatge. D’una altra manera podríem perdre part de la indemnització (p.e.: en robatori si no es connecta l’alarma)
 • Tenir en compte les condicions climatològiques de la zona, especialment el fred, perquè sol haver-hi exclusions respecte a les gelades o els límits perquè quedin coberts els danys per vent o per pluja.
 • És convenient guardar fotografies de les joies i objectes de valor que es posseeixin.
 • Tenir en compte que, encara que es tracta, generalment, de pòlisses “paquet”, es poden modificar els límits d’algunes garanties com a responsabilitat civil, danys elèctrics, danys estètics, etc.
 • Si l’edifici està ja assegurat a través de la comunitat, és aconsellable assegurar un capital per a continent a 1er. risc: és un cost reduït i evita sorpreses amb les cobertures de la pòlissa de la comunitat o amb les possibles franquícies que tingui. A més, li atendrà la seva pròpia companyia. També es pot assegurar una quantitat complementària a l’assegurada per la comunitat, en concepte d’obres de reforma o millores que s’hagin efectuat.
 • Tenir en compte declarar el valor del que tenim en els trasters (si es vol assegurar el seu contingut).
 • Declarar l’existència o no de mobles de jardí o terrassa, així com si existeixen tendals exteriors.
 • En cas d’habitatges unifamiliars, declarar expressament un valor per a jardins i plantes i per a piscines o instal·lacions esportives o annexes. Incloure en el valor del continent el valor de les tanques, murs o voltes.
 • Cura amb les assegurances de comunitat: en ocasions estan ben contractats i ens estalvien prima, però en ocasions tenen franquícies elevades, no garanteixen determinats danys per aigua o tampoc garanteixen la responsabilitat civil de les obres de reforma o del contingut.

 

Complint aquests 4 passos i tenint en compte els advertiments indicats, podrem contractar un segur de llar que cobreixi les nostres necessitats i ens doni sempre una bona resposta als sinistres.

 

Lleida, 14 de maig de 2018

® Ramón de Urquía